Despre semnatura in format digital

Semnatura electronica este modalitatea prin care se pot asigura documentele in format electronic. O astfel de semnatura electronica se creeaza prin intermediul unui certificate digital calificat. In tara noastra sunt 3 companii acreditate pentru a emite certificate calificate. In prezent semnatura electronica este utilizata mai ales de catre contribuabilii mari si mijlocii pentru depunerea declaratiilor catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Dupa data de 1 iulie Declaratia 112 se va putea depune doar in format electronic, din aceasta cauza numarul solicitarilor crescand foarte mult in ultimele luni.

Pretul standard al unui certificat calificat prin care se creaza semnatura electronica este de 47 de euro plus TVA. Perioada de valabilitate este de un an de ziule existand bineinteles optiunea prelungirii. Dupa ce utilizatorul isi face reinnoirea beneficiza de o reducere substantial a costului, acesta scazand pana la 30 de euro fara TVA.

In afara de depunerea declaratiilor fiscale, semnatura electronica poate fi aplicata oricarui document in format digital, fie ca vorbim de corespondenta private sau cea de afaceri. Companiile mai mari au deja o experienta serioasa in utilizarea de semnatura electronica, exigentele mediului de afaceri din ziua de azi obligandu-le sa asimileze mai repede elementele de noutate.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: