Semnatura digitala versus cea olografa

Tehnologia a ajuns la un punctul in care permite semnarea de documente cu caracter oficial in format electronic, cu asa-zisa semnatura digitala. Am fost si eu nevoit sa imi procur in noul context legislativ, privind depunerea declaratiilor fiscale,  un certificat digital calificat, prin care am semnat deja electronic o serie de documente.

Ma bucura faptul ca s-a introdus acest sistem si nu inteleg de ce exista inca persoane, care prefera sa isi depuna documentele in continuare la ghiseu, pe hartie. Un contabil, care colaboreaza cu firma la care lucrez, sustine ca semnatura digitala nu este la fel de sigura ca cea olografa – lucru complet fals.

Semnatura digitala extinsa are valoare legala, asemenea celei olografe, intru-cat este nominala, asigurand idenficarea persoanei semnatare si nerepudierea documentului semnat. Spre deosebire de semnatura olografa, cea digitala asigura si integritatea documentului respectiv, ceea ce inseamna ca orice modificare efectuata acestuia dupa semnare, poate fi identificata.

Ritmul in care in se dezvolta tehnologia impune o activitate din ce in ce mai intensa in mediul virtual. Este necesar asadar si un sistem sigur de identificare a persoanelor in spatiul virtual, asigurat momentan de certificatul digital calificat.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: