Eficientizarea birocratiei – dar cum?

Traim intr-o lume a conflictului – conflicte intre tari si religii, conflicte de interes, conflicte la locul de munca sau intre generatii etc. Cel din urma, numit foarte frumos si generation gap, este genul de conflict intalnit la tot pasul. Traim intr-o lume definita de generation gap, doar ca nu constientizam mereu acest lucru.

Eram ieri de pilda in autobuz, bucurandu-ma de faptul ca nu este aglomerat si ca am loc pe scaun. In fata mea stateau doi domni, unul de aproximativ treizeci de ani, altul ceva mai in varsta, de vreo cincizeci. Mi-a atras atentia faptul ca cei doi vorbeau despre certificatul digital calificat – cel mai tanar ii explica celuilalt, ce este aceea o semnatura digitala si la ce foloseste. Intru-cat folosesc si eu un astfel de certificat calificat am ciulit urechile.

Cel in varsta era sceptic in privinta semnaturii digitale. Nu credea ca un document important poate fi semnat electronic si depus online in deplina siguranta. Fiind mai de moda veche, iI explica tanarului, ca mai bine stai la coada ore in sir pentru a depune declaratiile la ghiseu. De aici a rezultat o dezbatere privind modalitatile de eficientizare a birocratiei in Romania. In timp ce tanarul contabil sustinea implementarea semnaturii digitale, domnul mai in varsta explica faptul, ca el a depus declaratiile fiscale timp de o viata pe hartie si ca nu se va descurca acum cu semnatura digitala.

Desi eu personal ma consider mai de moda veche, sustin totusi implementarea semnaturii digitale, deoarece reprezinta cea mai simpla modalitate de eficientizare a birocratiei. De ce sa nu profitam la urma urmei de avantajele tehnologiei?

 

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: