Declaratiile ITM – mai putina birocratie

Hotararea de guvern numarul  1397 promulgata in anul 2010 prevede faptul ca  angajatorii sunt obligati sa depuna declaratiile prevazute la articolul 1 in forma electronica accesand portalul e-Romania si respectand astfel conditiile prevazute la anexa 8.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala are disponibile pe site-ul sau instructiunile necesare  utilizarii serviciului pentru  depunerea declaratiilor itm online. Trebuie ca angajatorii sa isi depuna  declaratiile lunare utilizand aplicatia ITM online, creata chiar de Inspectoratul Teritorial de Munca.  Este necesar ca persoanele interesate sa solicite o parola de acces, urmand  sa primeasca ulterior un mesaj de confirmare  pentru a putea sa isi activeze contul.  Userul si parola se primesc in prealabil de la ITM intr-un plic sigilat.

Pentru a se putea depune declaratiile ITM online este necesara achizitionarea unui certificat digital calificat de la unul dintre furnizori autorizati. Cu ajutorul acestui certificat se poate semna orice document in format electronic, putand fi utilizat in relatia cu mai multe institutii ale statului, cum sunt Comisia Nationala de Valori Mobiliare, Oficiului National al Registrului Comertului, Monitorului Oficial sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Totodata certificatul poate fi folosit si in corespondenta de afaceri.

Un astfel de certificat, prin care se depun declaratiile ITM online, poate fi achizitionat la pretul de 47 de euro plus TVA.

 

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: