Simplu si elegant – semnatura electronica

Conditiile folosirii semnaturii electronice sunt stabilite de legea 455 din 2001, referitoare la statulul documentelor in format electronic si la regimul furnizarii serviciilor de certificare. Prin notiunea de semnatura electronica se intelege un set  personalizat de date, integrat in documentele si mesajele transmise prin internet.

Semnatura electronica poate fi simpla sau extinsa, a doua fiind cea cu valoare legala. O semnatura electronica simpla are valoare juridica normala doar atunci cand este recunoscuta de persoana careia i se opune.

Pentru indeplinirea statutului de semnatura electronica extinsa trebuie sa fie indeplinite o serie de conditii: identificarea semnatarului trebuie sa fie garantata, sa fie legata in mod unic de titular, care sa controleze in mod exclusiv datele de creare a ei. Semnatura trebuie sa fie legata de datele de identificare la care sa se raporteze in asa fel incat orice modificare survenita ulterior sa poata fi identificata. Crearea semnaturii electronice se face cu ajutorul unui dispozitiv criptografic de tip token pe care utilizatorul trebuie sa isi instaleze datele de identificare si un software.

Pretul unui certificat digital calificat pentru crearea semnaturii electronice este de 47 de euro plus tva si are termen de valabilitate un an. Dupa reinnoirea acestei perioade pretul scade la 30 de euro plus tva.

 

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: