Despre certificatul digital calificat

Conform deciziei luate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, toti contribuabilii mijlocii si mari vor fi nevoiti sa isi procure un certificat digital calificat pana la data de 1 iulie anul curent. Acestora li se adauga medicii si toti prestatorii de servicii medicale care dupa 1 aprilie isi vor face raportarile in format electronic, prin urmare isi vor achizitiona si ei certificatul digital calificat.

Acesta este documentul de identificare al posesorului in spatiul virtual. Garantia este data de faptul ca certificatul are semnatura electronica a unei alte autoritati de certificare, al carei certificat are la randul lui semnatura electronica a unui alt furnizor, luand nastere ceea ce se numeste “lant sau ierarhie de incredere”.

Este necesar ca un certificat digital calificat sa indeplineasca conditiile prevazute in  legea semnaturii electronice. El trebuie sa indice faptul ca a fost eliberat cu titlul de certificat calificat. De asemenea datele de identificare ale furnizorului, plus cetatenia in cazul persoanelor fizice, sau nationalitatea in cazul persoanelor juridice sunt necesare. Numele titularului sau pseudonimul acestuia,  codul sau personal de identificare  alaturi de datele de verificare a semnaturii, ce corespund datelor de creare  si sunt controlate exclusiv de catre titular, sunt de asemenea obligatorii.

 

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: