Declaratiile ITM online

Cateva legi adoptate de autoritatile statului au facut ca tot mai multi contribuabili sa isi depuna declaratiile catre institutii  in format electronic. Acesta este si cazul declaratiilor itm.

Hotararea de guvern numarul 1397 din 2010 este cea care reglementeaza depunerea declaratiilor itm online.  Aceasta prevede faptul ca angajatorii sunt obligati sa depuna declaratiile prevazute la articolul 1 in format electronic, respectand conditiile prevazute la anexa 8, accesand portalul e-Romania.

Informatiile necesare  utilizarii serviciului pentru  depunerea declaratiilor itm online se gasesc pe siteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Astfel, angajatorii isi pot depune declaratiile lunare folosindu-se de aplicatia itm online, realizata chiar de Inspectoratul Teritorial de Munca.

In vederea depunerii declaratiilor ITM online este necesara procurarea unui certificat digital calificat. Prin intermediul acestuia poate fi semnat orice document in format electronic putand fi folosit atat in relatia cu institutii ale statului de tipul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Monitorului Oficial, Oficiului National al Registrului Comertului sau  Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, sau cu partenerii de afaceri.

Certificatul digital calificat este  actul de identitate al utilizatorului in spatiul virtual. Pretul de achizitie este de 47 de euro plus TVA si are termen de valabilitate un an de zile. Dupa reinnoirea termenului initial pretul scade la 30 de euro plus TVA.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: