Semnam electronic – certificatul digital calificat

Certificatul digital calificat reprezinta actul de identitate al posesorului sau in mediul virtual, permitand identificarea certa pe internet.  Un certificat digital calificat trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in legea 455 din 2001 a semnaturii electronice.

Trebuie in primul rand  sa fie cuprinsa o serie de informatii esentiale: faptul ca a fost emis cu titlul de certificat calificat, datele de identificare a furnizorului de servicii de certificare, precum si cetatenia, in cazul persoanelor fizice, sau nationalitatea in cazul persoanelor juridice;  numele semnatarului sau pseudonimul acestuia, precum si alte informatii specifice relevante, in functie de motivul pentru care este eliberat certificatul; codul personal de identificare a semnatarului; datele de verificare a semnaturii, corespondente cu cele de creare, aflate exclusiv sub controlul semnatarului; perioada de valabilitate a certificatului, codul de identificare, semnatura electronica extinsa a furnizorului; limitele utilizarii certificatului sau limitele valorice ale operatiunilor pentru care se poate utiliza.

Doar prin intermediul certificatului digital calificat se poate crea semnatura electronica extinsa. Aceasta la randul ei indeplineste o serie de conditii: este legata in mod unic de semnatar, asigura identificarea acestuia, mijloacele de creare a ei sunt controlate exclusiv de catre semnatar si este legata de datele in forma electronica in asa fel incat orice modificare adusa acestora ulterior este  identificabila.

Pretul certificatului digital calificat este de 47 de euro plus tva, iar termenul sau de valabilitate este de un an de zile.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: