Informatii despre semnatura electronica

Semnatura electronica este un pachet de date personalizate  cu rol de  identificare a utilizatorului.

Semnatarul este persoana care detine certificatul de creare a semnaturii electronice si actioneaza fie in nume propriu, fie ca reprezentant al unei alte parti.

O semnatura electronica extinsa indeplineste cateva criterii.

Ea este legata in mod unic de semnatar, asigura identificarea titularului, se creaza prin mijloace controlate exclusiv de acesta  si este legata de datele in forma electronica la care se raporteaza  in asa mod incat modificarea ulterioara a acestora este identificabila.

Semnatura electronica ne ofera cateva avantaje certe cum ar fi identificarea partilor implicate intr-o tranzactie, siguranta faptului ca documentul nu a fost modificat dupa semnare, o comunicare mai rapida prin simplificarea tranzactiilor sau reducerea costurilor prin eliminarea hartiei.

Procesul de verificare a semnaturii electronice presupune verificarea identificarii documentelor si a validitatii certificatelor de creare a semnaturii electronice.

In Romania, folosirea semnaturii electronice este reglementata de legea 455 din 2001. Aceasta stabileste regimul juridic al semnaturilor electronice si al inscrisurilor in forma electronica precum si conditiile furnizarii serviciilor de certificare.

Pretul unui certificat digital calificat prin care se creaza semnatura electronica este de 47 de euro plus tva si are termen de valabilitate un an. La reinnoire pretul scade la 30 de euro plus tva.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: