Semnatura electronica

Folosirea semnaturii electronice este reglementata in tara noastra de legea 455 promulgata in data de 18 iulie 2001. Documentul stabileste statutul juridic al semnaturilor electronice si conditiile in care pot fi furnizate serviciile de certificare.

O semnatura electronica trebuie sa garanteze identificarea semnatarului si sa fie legata in mod unic de acesta. De asemenea mijloacele de creare a ei trebuie sa fie controlate in mod exclusiv de catre semnatar. In acelasi timp este necesar ca semnatura sa fie legata de datele in forma electronica la care sa se raporteze de asa natura incat orice modificare ulterioara adusa acestora sa fie identificabila.

Datele prin care se creeaza semnatura sunt un set de semne personalizate, de exemplu coduri sau chei criptografice.

Semnatura se creeaza pe un dispozitiv criptografic de tip token, iar datele de creare sunt accesibile doar utilizatorului, siguranta lor fiind astfel garantata.

Folosind semnatura electronica extinsa putem semna contracte prin email sau orice document electronic in relatia cu partenerii de afaceri sau institutiile statului.  Prin intermediul unei semnaturi electronice  se pot identifica clar partile implicate intr-o tranzactie  si se garanteaza faptul ca ele nu au fost modificate dupa semnare.

Pretul unui certificat digital care permite crearea de semnatura electronica este de 47 de euro fara tva, iar dupa reinnoirea perioadei de valabilitate de un an pretul scade la 30 de euro.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: