Despre formularul 112 sau declaratia unica

Aceasta este principala noutate in domeniul administrativ financiar. Declaratia unica va inlocui alte cateva documente separate care se trimiteau catre  Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.  25 februarie a fost primul termen limita pentru depunerea acestei declaratii pentru toate firmele si persoanele fizice autorizate. Conform ANAF, un numar de 447.575 de persoane, reprezentand circa 95% dintre cei vizati, au depus declaratia in timp util.

Nedepunerea la timp a acestei declaratii atrage pentru cei  in cauza amenzi contraventionale intre 500 si 1000 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 1000 si 5000 de lei pentru cele juridice.

Pana pe 7 februarie pe site-ul ANAF a fost disponibila si o varianta test a declaratiei unice pentru ca cei interesati sa se poata familiariza cu noul document.

Cele mai multe declaratii au fost depuse in ultimele zile ale intervalului prevazut de lege, administratiile financiare deschizand mai multe ghisee pentru a putea face fata solicitarilor.

Pana la 1 iulie declaratia unica va putea fi depusa si la ghiseele Administratiilor Financiare pe suport de hartie. Dupa aceasta data depunerea declaratiei unice in format electronic prin intermediul certificatului digital va deveni obligatorie.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: