Cum a aparut semnatura electronica?

Metodele de criptare a mesajelor au fost multa vreme apanajul domeniului militar sau diplomatic.. Dezvoltarea sistemului informational la scara globala a determinat asigurarea sigurantei datelor transmise in format electronic. In 1976 doi profesori de la Universitatea Stanford California, Whitfield Diffie si Martin Hellman  au pus bazele sistemului de criptografiere cu chei publice.  Spre deosebire de criptarea clasica, aceasta foloseste doua chei diferite pentru cifrare si descifrare, una fiind la dispozitia expeditorului, alta la a destinatarului. Aceasta tehnica a cheilor publice sta la baza semnaturii electronice care permite si autentificarea mesajelor.

Semnatura electronica este practic un set de date personalizate cu rolul de a identifica utilizatorul in  mediul virtual. Domeniul imbunatatirii sigurantei mediului informatic este inca o preocupare intensa a mediului stiintific. Pe fondul dezvoltarii continue a mediului virtual  se estimeaza ca semnatura electronica va fi un instrument din ce in ce mai folosit in urmatorii ani la nivel global.

In Romania prevederile legale care sa creeze conditiile folosirii acestor tehnologii au aparut  in ultimii ani. Primii care au fost nevoiti sa se foloseasca de semnatura electronica au fost contabilii, ca urmare a ordinului  ANAF ce prevedea ca toate firmele si PFA-urile sa isi depuna actele in format electronic. Termenul limita pana la care toti angajatori mai pot sa-si procure certificatul digital este 1 iulie 2011.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: