Certificatul digital calificat

Iată că şi în România se va introduce obligativitatea folosirii  certificatului digital calificat în relaţia cu unele instituţii ale statului cum sunt ANAF, ITM, CNAS şi altele. Dacă în multe ţări ale Uniunii Europene astfel de documente sunt o obişnuinţă, pentru ţara noastră ele reprezintă cu adevărat o noutate.
Certificatul digital calificat are în componenţă un token, un cod personalizat  şi o semnătură electronică ce are rol de autentificare a utilizatorilor săi.

Certificatul digital calificat cuprinde date de identificare ale  furnizorului acestor servicii, numele, codul de identificare al semnatarului şi unele date de verificare a semnăturii.Valabilitatea certificatului digital calificat este de un an, urmând ca la reînnoirea contractului preţul acestuia să scadă semnificativ.
Având în vedere sistemul birocratic recunoscut ca fiind destul de haotic din România, acest certificat digital calificat poate fi privit ca un pas înainte în direcţia modernizării şi eficientizării. Lucru oarecum de aşteptat, până în prezent firmele nu s-au înghesuit  să îşi procure certificatul digital calificat. Din reacţiile existente, o cauză ar fi preţul, o alta lipsa de informare.
Sunt însă semnale clare că următoarele luni se vor înregistra cereri masive din partea contribuabililor pentru acest certificat digital calificat, mai ales că din iulie el va deveni obligatoriu pentru toate categoriile vizate.

Advertisements

About contabil82
Sunt contabil in Bucuresti. Din pacate cunosc cumplita birocratie cotidiana, pe care as schimba-o, daca mi-ar sta in putere. Doresc sa va impartasesc asadar o serie de experiente interesante si totodata definitorii ale sistemului nostru birocratic.

One Response to Certificatul digital calificat

  1. Vasilica says:

    Esti dus 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: